Fundusze Europejskie

Kanapki

16 Czerwca 2023

W tym tygodniu dzieci z grupy Krasnale poznawały zawody takie jak: lekarz, piekarz, kucharz czy sprzedawca. Rozmawiały na temat, „Kim będę, gdy dorosnę”.

W piątek wypróbowały swoich sił, jako mali kucharze robiąc pyszne kolorowe i zdrowe kanapki. Każdy przedszkolak przyniósł wybrane produkty potrzebne do zrobienia kanapek i fartuszek.

Wcześniej wykonaliśmy na zajęciach opaski na głowę symbolizujące czapkę kucharską.

Zanim jednak dzieci przystąpiły do zadania dowiedziały się, jakie wartości odżywcze mają warzywa. Na stoliku znajdowały się ułożone na talerzykach:

  • pieczywo,
  • masło,
  • ser,
  • szynka,
  • jaja
  • oraz ekologiczne warzywa wyhodowane we własnych ogródkach.

Po umyciu rąk oraz warzyw dzieci przystąpiły do przygotowania kanapek. Samodzielnie smarowały pieczywo masłem, układały dowolnie przez siebie wybrane składniki. Później wszystkie dzieci z wielkim apetytem zajadały przygotowane przez siebie kanapki.

Dzięki takim zajęciom dzieci kształcą w sobie odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijają kreatywność, wyobraźnię i dbałość o higienę podczas spożywania posiłku.

Kanapki wykonane samodzielnie przez dzieci wyglądały pięknie i kolorowo, a smakowały pysznie i były pełne witamin!!! Nawet największe niejadki zjadły swoje niemałe porcje z wielkim apetytem.

 

do góry